От дълбока древност до деветнадесети век с понятието тумор се е обозначавала всяка подутина в организма, в това число бременността и подуването при възпаление. По-късно този термин започва да се употребява при подутина в резултат на новообразувание - неопластичен процес, който би могъл да бъде доброкачествен или злокачествен. При днешното развитие на медицината под тумор се разбира абнормна маса от клетки, които показват неконтролируемо размножаване, относителна автономност от регулационните системи на организма и прогресиращ растеж дори и след преустановяване на действието на факторите, които са предизвикали появата им. Въпросът за туморите в днешно време придобива голяма клинична и теоритична значимост поради високата заболяваемост и смъртност (особено от злокачествените варианти). Като причина за смъртността при човека туморите са на водещо място заедно със заболяванията на сърдечно – съдовата система. Очевидно в тази област от патологията на устната кухина, лицето и шията нещата наистина са сериозни - става въпрос за човешки живот, а не за разрушаване или загуба на един или няколко зъба.

По литературни данни около 10 % от злокачествените тумори в целия организъм се развиват в лицево – челюстната област. В 5 – 6 % от случаите те са причина за общата ракова смъртност. В областта се диагностицират всички тумори, които могат да се развият в човешкия организъм (първични и метастатични), както и някои специфични само за тази локализация – одонтогенни, тумори на слюнчените жлези и множествени базилиоми по окосмената част на главата (“тюрбан” форми). Лицево - челюстната област се отличава с достъпност за изследване - на практика всички органи и структури са видими или поне се опипват лесно - за разлика от други органи и системи в организма, които са трудно достъпни. Така например една колоноскопия (изследване за визуално откриване на патологични промени в лигавицата на дебелото черво) по своята инвазивност и тежест на травмата е несравнима с един скринингов преглед в областта на устната кухина и лицето.

Етиологията и патогенезата на туморите са все още недостатъчно изяснени. Етиологичните фактори се делят на екзо- и ендогенни, освен това на механични (хронични травми), физични (топлина, лъчеви), химични (тютюнопушене), електрохимични (патогалванизъм), биологични (вируси), хормонални, генетични и битово – климатични.  Особено силно канцерогенно действие се проявява при съчетанието на няколко фактора. Теоритична постановка: не пушите, не употребявате алкохол, храните се здравословно. Вървите си един ден в планината на голяма надморска височина, когато в земната атмосфера навлиза високоенергиен поток от елементарни частици, възникнали в резултат на експлозия на свръхнова звезда и летели милиони години, за да достигнат Земята. Въпросните частици предизвикват йонизация, разкъсване и в крайна сметка промяна на структурата на молекулата на ДНК в някоя клетка. Засягат се гени, контролиращи деленето на клетката и тя започва да се дели непрекъснато, като няма възможност това делене да се спре спонтанно. Формира се тумор, който расте без контрол от страна на регулаторните системи на тялото, изсмуква всички хранителни вещества от организма, човекът отслабва и накрая умира. Вече се чуват възгласи от страна ма пушачите: "Ето, виждате ли! И да пушим, и да не пушим, подобна апокалиптична картина може да се случи на всеки - не можем да се предпазим от йонизиращите лъчения, замърсяването на околната среда и канцерогенните оцветители и консерванти, които някой недобросъвестен производител на натурални сокове ще постави в продуктите си с цел намаляване на производствените разходи! Така че да пушим - това ни остава!" Налице са обаче и лоши новини - когато вредното действие на тютюневия дим се прибави към изброените фактори, положението става наистина сериозно. Ако например от 100 000 непушачи за една година трима се разболяват от ракови заболявания, при пушачите ще се разболеят осем или девет души. Тези цифри са установени при обширни статистически проучвания в цял свят, така че не е лошо човек да се откаже от цигарите.

Какво трябва да знае всеки за туморите в лицево - челюстната област? Те протичат в началото безсимптомно - не болят, не смущават говора и храненето и растат най-често бавно. По кожата на лицето или по лигавицата на устната кухина се открива топче, растящо на краче или на широка основа, с цвят като на околните тъкани или леко зачервено. В други случаи се открива незаздравяваща язва с различна големина (най-често 1 - 2 см. в диаметър) с неравни, твърди и подкопани краища и мръсно белезникаво дъно. Неприятно звучи, определено. В трети случаи се открива единствено подутина с различна големина (от 0.5 до 12 и повече сантиметра). Ако откриете върху себе си нещо подобно, НЕЗАБАВНО И БЕЗ НИКАКВО ОТЛАГАНЕ посетете стоматолог или общопрактикуващ лекар. Най-грешният подход е да се изчаква, докато образуванието започне да боли или да смущава естетиката, храненето и говора. В начален стадий лечението е много по-лесно и безболезнено, а и прогнозата е по-добра. В малък процент от случаите се срещат тумори, които се развиват изключително бързо, дават разсейки из целия организъм и пациентът умира за няколко месеца. Не искаме да плашим никого - такъв е съвременният свят. Както казва един от любимите на нашия екип филмови герои (Форест Гъмп): "Shit happens!". Оглеждайте се в огледалото, ходете от време на време на профилактичен преглед и нещата ще бъдат наред.

Ако се съмнявате че имате тумор в лицево - челюстната област или на шията, запазете си час за безплатен преглед на телефон 032 642056 или 0888 646003. Отговаряме и на запитвания по електронна поща на адрес ralev@dentist.bg, ralev_dental@abv.bg ин ralev@maxillofacial.bg

Къде се лекуват тумори в лицево - челюстната област? Най-вече в специализираните отделения по лицево - челюстна хирургия. Такива в България има в университетските болници в Пловдив, София и Варна. Главният автор на този сайт е лицево - челюстен хирург (д-р Венцеслав Ралев) и от месец май 2011 година е началник на отделение по лицево - челюстна хирургия към МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - град Сливен, от месец април 2022 година работи и в УМБАЛ Медика - гр. Русе. Малки по размер тумори се лекуват и амбулаторно във всички специализирани кабинети по орална и лицево - челюстна хирургия.

Зъбни импланти