Забни импланти

Имплантот е вештачки корен, произведен најчесто од титаниум (4). Се поставува во лицевата коска и на него се поставува надградба (2), која надградба од своја страна служи за прицврстување на корона (1), односно со имплантот е можно да се стават фиксни протетски конструкции дури и при целосно отсуство на заби. Спротивно на ставот, која веќе чувствуваме дека е создаден во свеста на посетителот, поставувањето на еден имплант во 90% од случаите не е ниту поболно, ниту потрауматично од екстракција (вадење) на еден заб.

www.dentalimplants.bg    www.ralev-dental.bg    www.bg-dentist.com    www.omegadentagroup.com

На адреса www.dentalimplants.bg можете да добиете повеќе информации за се што е поврзано со забните импланти. Во оваа секција на www.ralev-dental.com се опишани само некои основни положби во забната имплантологија. На сите прашања во однос на третманот со импланти, а и на стоматологијата воопшто (дентална медицина?!) ќе се обидеме да дадеме одговор на адреса www.dentalforum-bg.com.

Сите производители на забни импланти во светот напорно воведуваат иновации со цел подобрување на резултатите во клиничката работа на стоматолозите. Секоја компанија се обидува да развие најдобра имплантна површина - површината на забниот имплант е онаа која доаѓа во контакт со коската и обезбедува услови за сраснување - т.н.. остеоинтеграција. За повеќе информации за различните видови имплантни површини кликнете тука ...

На шемата со 3 е означен циркониумскиот прстен (ринг), кој го спречва прозирането на сивкавиот титаниум низ лигавицата. Тоа е направено со цел постигнување на максимална естетика; импланти со керамички ринг се нудат од сите реномирани производители на имплантни системи. Некои компании сакаат да изработат цела надградба од циркониум, што има познати предности. Во нашата клиника се работи со импланти од системот TBR - производство на Sudimplant - Франција. Препорачуваме на секој заинтересирани да го посети веб-сајтот на производителот - www.sudimplant.com. При анализата на бугарската пазарна ситуација хируршкиот тим на кабинетот одлучи за купување на уште една имплантен систем од висока класа - Nobel biocare (сајт на производителот - www.nobelbiocare.com). Тоа е можеби најдобар систем на европскиот пазар, или барем такви се сообштувањата на повеќето колеги од Европската асоцијација за Краниомаксилофациална хирургија (www.eurofaces.com). Неколку месеци по донесувањето на оваа одлука системот беше купен и во моментов е на располагање на сите кои сакаат една навистина квалитетна протетика. Располагаме со импланти од сите големини, така што најверојатно нема да е потребно да се чека испорака на потребниот имплант. Па, ако некој има потреба и желба за поставување на 16 или 20 импланти, ќе сретнеме тешкотии и ќе треба да почекате неколку дена :-). Во иднина ќе биде купен и имплантниот систем Straumann (www.straumann.com), кој исто така е од највисок клас заедно со Nobel biocare. Сето тоа се прави со единствена цел да се обезбеди целосно портфолио на производи во името на совршеното протезирање.

Во 2007 година еден член на тимот на Стоматолошки ординации "Д-р Ралев" посети курс по максило - фацијална хирургија во градот Јаш - Романија. Станува збор за д-р Венцеслав Ралев, кој заедно со неколку специјализанти по максило - фацијална хирургија редовно ги посетуваат овие курсеви. Тогаш беше претставен имплантниот систем Implantium - производство на концернот Dentium од Јужна Кореја. На презентацијата во Романија системот го импресионира д-р Ралев со леснотијата на работа, со дизајнот на имплантите и не на последно место со цената. Само еден месец подоцна, на конгресот на FDI во Дубаи - Обединетите Арапски Емирати - д-р Ралев веќе оствари контакт со производителот. Така на крајот новорегистрираната компанија Ралев Дентал АД стана претставник на концернот Dentium за Бугарија и почна да нуди импланти на територијата на земјата. Во месец август 2008 Ралев Дентал АД доби лиценца за трговија со медицински помагала; во месец ноември истата година беше поднесена првата серија импланти и на 06.01.2009 првите два импланти беа успешно поставени од страна на д-р Венцеслав Ралев. Набргу потоа беа поставени голем број импланти од двете системи - Implantium и новата серија Superline. Во месец јуни 2010 година, само 18 месеци по првиот имплант, беа поставени и следени над 200 импланти. И бидејќи во бизнисот и во научната работа да престанете да воведувате иновации е еднакво на тоа да си ја подпишеш смртната пресуда, Ралев Дентал АД напорно бараше нешто ново, кое да биде предложено на пациентите и на сите колеги во земјата со цел подобрување на клиничките резултати . Многу наскоро беа откриени нови производители кои нудат уште поголема разновидност на производи - во месец септември 2010 година за време на конгрес во Бриж се запознавме со производите на Neobiotech (Јужна Кореја), а во месец март 2011, за време на саемот во Келн - со производите на Lasak - Чешка.

За секој пациент е важна цената на имплантите. Работиме на следниве цени:

 Во една неодамна спроведена студија се утврди дека цената на имплантот кај нас е исклучително конкурентна во однос на повеќето ординации во Бугарија, во кои се ставаат импланти. Агресивната конкуренција во однос на цените е изградена во основен принцип за нашата клиника - без да се обидуваме да се претвориме во институција за социјална помош, ние сме убедени дека понудата на една конкурентна цена на услугите е главен пат кон постигнување на повисоки приходи. И бидејќи сме се ориентирале кон преминување на берзата и стекнување на статус на јавно друштво (за повеќе информации кликнете тука), ние го восприемаме концептот деловна тајна како остаток од дваесеттиот век. Поради тоа ќе ги објавиме цените на кои купуваме импланти од нашите добавувачи - нешто што не се осмелил да направи ниту еден колега во Бугарија.

Во својство на инвеститори со долго и богато искуство ние сме свесни дека во едно јавно акционерско друштво е потребно да има целосна јасност во однос на приходите, трошоците и добивката од активностите - без оглед на природата на самата дејност. Оваа јасност помага на сите потенцијални инвеститори да ја ценат реалната вредност на компанијата. Надвор од овој контекст исто така има корист од транспарентност во однос на финансиите - секој пациент е корисно да биде информиран за тоа за што точно плаќа и колку чинат материјалите и специјализираните работа во соодветното лекување. Горенаведените цени важат за цела Бугарија - лесно можете да пресметате кој колега на колку го оценува трудот :-))). Ако сакате да го посетите делот за односи со инвеститорите на Ралев Дентал АД, кликнете тука ...

 

Ако имате било какви прашања кон сите нас, можете да ги поставите на адреса www.dentalforum-bg.com. Ќе се обидеме да одговориме максимално брзо и по можност компетентно. Добредојде на нашиот форум! Во почетокот на 2010 година решивме да поработаме напорно над бугарскиот имплантолошки портал, за да бидеме максимално корисни на сите наши сегашни и идни пациенти. Објавивме доста нова специјализирана информација, која би можела да биде корисна не само за пациенти, но и за стоматолози. Сето ова е достапно на адреса www.dentalimplants.bg. Еден наш колега изрази мислење дека предметниот веб-портал би можел да послужи за coaching (раководство, водство, помошни информации) на сите кои се заинтересирани за имплантологија. Ви благодариме за комплимент ... Сепак, сметаме дека проценката на колегата е малку над нашите можности.

www.dentalimplants.bg    Имедиатно имплантирање и имедиатно натоварувањеИмплантна површина    Остеоинтеграција

www.bg-tourinfo.com    www.investor-bg.com    www.ralev-dental.com

www.dentalforum-bg.com  www.bg-dentist.com  www.bg-dentist.eu

Современата имплантологија е во постојан процес на развој. Додека во 80-тите години на дваесеттиот век се сметаше дека кај човекот има ограничени индикации за имплантација, денес, само 30 години подоцна, практично нема случај во кој не може да се ставаат импланти – секако по желба од страна на пациентот. Се развија различни техники за зголемување на коскените ткива – се создава коскена ткиво на места на кои тоа недостасува и едномоментно или по фаза се ставаат импланти. Коскената пластика е рутинска процедура во доста стоматолошки ординации и клиники. Еден колега на возраст 75 години, но се уште отворен кон иновации, го направи следниот заклучок: "имплантологијата е современиот метод за протезирање". Кратко и јасно - колегата е во право. На сегашниот развој на човечкото знаење за наша прогноза се очекува барем до 2050 година имплантното лекување навистина да биде водечко во замена на исчезнатите заби. Што понатаму? Нешто навистина подобро - софтверска интервенција на генетско ниво, при што човечкиот организам сам ќе произведува коскени ткива и структури таму каде што е потребно. Сепак, нема ништо подобро од сопствените заби - се останато е само замена. Каде се ставаат забни импланти? Во Бугарија во речиси секој град има стоматолошка ординација, која располага со потребната опрема и кадар за извршување на слични манипулации. Водич за овие ординации има на овој линк ... Скоро секој европски производител има претставник за земјата, многу производители на забни импланти од САД, Кина, Јужна Кореја и Јапонија, исто така, се увезуваат од различни компании. Ако сакате да закажете состанок за преглед кај нашиот тим, можете да се ориентирате за локацијата на нашата стоматолошка клиника од картата подолу.