Зъбни импланти

Имплантатът е изкуствен корен, произведен най-често от титан (точка 4 на схемата долу). Завинтва се (понякога се поставя по други методи) в челюстната кост и върху него се поставя надстройка (2), която надстройка от своя страна служи за закрепване на корона (1), т.е. с имплантати е възможно да се поставят неснемаеми протезни конструкции дори при пълна липса на зъби. Противно на нагласата, която вече чувстваме как е създадена в съзнанието на посетителя, поставянето на един имплантат в 90 % от случаите не е нито по-болезнено, нито по-травматично от екстракцията (изваждането) на един зъб. В практиката са прилагани различни видове зъбни импланти с изключително разнообразна форма - ножовидни, субпериостални, игловидни, коренови, фрикционни, анкерни, с форма на перо и какво ли още не; в резултат на дълги клинични наблюдения обаче като златен стандарт в практиката за момента се е наложил винтовият титанов имплант. Към настоящия момент в 99 % от случаите се осъществява имплантиране именно на такъв тип имплантати; в останалия 1 % се прилагат изцяло циркониеви имплантати или приспособления от друг тип. Причина за този висок относителен дял са отличните качества и ниската цена на титана - по световни борсови цени той е точно два пъти по-скъп от неръждаемата стомана. Същевременно материалът е механично здрав (което има голямо значение за областта на имплантологията) и биологично инертен - алергиите към титана са казуистична рядкост, а възпалителни реакции, предизвикани от него, също не се наблюдават. Технологично е възможно титановата повърхност да се обработи така че костта да срастне плътно към нея - това е същността на процеса остеоинтеграция и така се осигурява трайно и сигурно фиксиране на протезните конструкции в организма на пациента. За да може процесът на остеоинтеграция да започне и да притече нормално, е необходимо да има първична стабилност на зъбния имплант; все пак трябва да се отбележи че при нормалното протичане на остеоинтеграцията е налице вторична стабилност и именно на нея се дълби дългосрочната успеваемост на лечението с импланти. При базалните импланти няма вторична стабилност, поради което и дългосрочните резултати от лечението с тях не са толкова добри.

www.dentalimplants.bg   www.ralev-dental.bg    www.bg-dentist.com    www.omegadentagroup.com   Зубные импланты

Запазете си час за безплатна консултация и преглед на телефон 032 642056

Адрес на нашата практика    Д-р Евелина Маркова    Д-р Венцеслав Ралев

Телефон за консултации на цената на градски разговор от цяла България - 0700 1 52 52

Д-р Салиф Ариф    Д-р Александар Лазаревски    Българският имплантологичен портал

Ако имате някакъв въпрос, можете да ни го зададете и на e-mail ralev@dentist.bg

Други електронни адреси за кореспонденция: ceo@ralev-dental.bg, office@bg-dentist.com, help@maxillofacial.bg

Лицево - челюстна хирургия    Кариес   Зъболекар в Пловдив

Композити    Нанофилни композити    Зъбни мостове    Свързващи системи

На адресwww.dentalimplants.bg можете да получите повече информация за всичко, свързано със зъбните имплантати. В настоящата секция на www.ralev-dental.com са описани само някои основни положения в зъбопротезната имплантология. На всички въпроси по отношение на лечението с имплантати, а и на стоматологията изобщо (денталната медицина?!) ще се опитаме да дадем отговор на адрес www.dentalforum-bg.com.

Всички производители на зъбни импланти в света усилено въвеждат иновации с цел подобряване на резултатите при клиничната работа на зъболекарите. Всяка компания се опитва да разработи най-добрата имплантатна повърхност - повърхността на зъбния имплант е тази, която влиза в контакт с костта и осигурява условия за срастване - т.нар. остеоинтеграция. За повече информация относно различните видове имплантатни повърхности кликнете тук... В най-общия случай е необходимо да се знае че полираните имплантатни повърхности не осигуряват възможност за остеоинтеграция; добра интеграция към костта осигуряват зъбните импланти с грапава повърхност. Според производителите на базални импланти (които са с полирана повърхност) честотата на периимплантита е доста по-висока при имплантите с награпавена повърхност. Това твърдение донякъде отговаря на истината, като корелативният статистически анализ определено доказва положителна връзка между тежестта на протичане на възпалителните процеси около зъбни импланти и дълбочината на награпавяване на тяхната повърхност. За съжаление обаче етиологията и патогенезата на периимплантита са доста по-сложни, отколкото това се представя в рекламните брошури и много често се открива тежка костна резорбция дори и около импланти с идеално полирана повърхност.

Зъбен имплант

На схемата с 3 е означен циркониевият пръстен (ринг), който предпазва прозирането на сивкавия титан през зъбния венец. Това е направено с цел постигане на максимална естетика. Някои фирми предпочитат да изработят цяла надстройка от цирконий, което има известни предимства. В нашия кабинет се работи с имплантати от системата TBR - производство на Sudimplant - Франция. При анализа на българската пазарна ситуация хирургичният екип на кабинета взе решение за закупуване на още една имплантатна система от по-висок клас - Nobel biocare (сайт на производителя - www.nobelbiocare.com). Това в един момент беше може би най-добрата система на европейския пазар, или поне такива бяха отзивите на повечето колеги от Европейската асоциация по Краниомаксилофациална хирургия (www.eacmfs.org). Няколко месеца след взимането на това решение системата беше закупена и в момента е на разположение на всички, които държат на едно наистина качествено протезиране. В един етап от развитието ни (когато все още не бяхме достатъчно теоритично подготвени) екипът ни имаше намерение да закупи и имплантатната система Straumann (www.straumann.com), която също е от най-висок клас заедно с Nobel biocare - поне по отношение на цената на продукта. Целта на всичко това беше да се осигури пълно портфолио от продукти в името на перфектно зъбопротезиране. Но скоро след това концепцията ни се промени. В съвременния глобализиран свят се обменя информация с петабитов обем на всеки час и само за няколко месеца успяхме да си изградим поглед относно това къде се въвеждат най-много иновации в областта на имплантологията - в източна Азия, на юг от тридесет и осмия паралел, в Република Южна Корея.

Как изглежда зъбният имплант?

Адрес на нашата практика в град Пловдив    Регионални партньори на нашия екип   Пловдивски браншов указател

Телефон за консултации и запазване на час - 032 642056

www.neobiotech.bg    www.dentium.bg    www.implantium.bg    www.superline.bg    www.tbr.bg

Телефон за консултации на цената на градски разговор - 0700 1 52 52

През 2007 година един член на екипа на Стоматологични кабинети "Д-р Ралев" посети курс по лицево - челюстна хирургия в град Яш - Румъния. Става въпрос за д-р Венцеслав Ралев, който заедно с няколко специализанти по лицево - челюстна хирургия редовно посещаваше въпросните курсове. Тогава беше представена имплантатната система Implantium - производство на концерна Dentium от Република Южна Корея. На презентацията в Румъния системата впечатли д-р Ралев с лекотата на работа, с дизайна на имплантатите и фрезите и не на последно място с цената си. Само един месец по-късно на конгреса на FDI в Дубай - Обединените Арабски емирства - д-р Ралев вече беше осъществил контакт с производителя. Така в крайна сметка новорегистрираната компания Ралев Дентал АД стана представител на концерна Dentium за България и започна да предлага имплантатите на територията на страната. През месец август 2008 Ралев Дентал АД получи лиценз за търговия с медицински изделия; през месец ноември същата година беше внесена първата партида имплантати и на 06.01.2009 първите два имплантата бяха благополучно поставени от д-р Венцеслав Ралев.

Скоро след това бяха поставени голям брой имплантати от двете системи - Implantium и по-новата серия Superline. През месец юни 2010 година, само 18 месеца след първия имплант, бяха поставени и проследени над 200 импланта. И тъй като в бизнеса и в научната работа да спреш да въвеждаш иновации е равносилно на това да си подпишеш смъртната присъда, Ралев Дентал АД усилено търсеше нещо ново, което да бъде предложено на пациентите и на всички колеги в страната с цел подобряване на клиничните резултати. Много скоро бяха открити нови производители, които предлагат още по-голямо разнообразие от продукти - през месец септември 2010 година по време на конгрес в Брюж се запознахме с продуктите на Neobiotech (разбира се, Южна Корея), а през месец март 2011, по време на изложението в Кьолн - с продуктите на Lasak - Чехия. Първите няколко имплантата от системата Neobiotech бяха поставени през април 2011 година в Стара Загора от д-р Венцеслав Ралев и д-р Румен Вълчанов; благодарение на отличната колаборация между Neobiotech ООД и Ралев Дентал АД през месец ноември 2011 година вече бяхме ексклузивен представител на производителя за България. Група от жадни за знания зъболекари посети конгрес по имплантология в град Амстердам в края на ноември същата година, където колегите се запознаха в подробности с продуктите на Neobiotech. За снимки от конгреса натиснете тук... Предстои внос на имплантите на Lasak - Чехия, които импланти също имат някои предимства - в имплантологията, както и в повечето области на медицината, универсално решение няма.

За всеки пациент е от значение цената на зъбопротезните имплантати. Работим на следните цени:

При едно наскоро проведено проучване се установи че цената на имплантатите при нас е изключително конкурентна спрямо повечето кабинети в България, в които се поставят имплантати. Агресивната конкуренция по отношение на цените е издигната в основен принцип за нашия кабинет - без да се опитваме да се превърнем в институция за социално подпомагане, ние сме убедени, че предлагането на една конкурентна цена на услугите е основен път към постигането на високи приходи. И тъй като сме се ориентирали към листване на фондовата борса и придобиване на статут на публично дружество (за повече информация кликнете тук), ние възприемаме понятието търговска тайна като отживелица от ХХ век. Поради това ще публикуваме цените, на които закупуваме имплантатите от нашите доставчици - нещо, което не се е осмелил да направи нито един колега в България.

  • цена за доставка на имплантат TBR без керамичен ринг - 260 лв. Цена за труда, с който е свързано поставянето му - 240 лв.

  • цена за доставка на имплантат TBR с керамичен ринг - 290 лв. Цена за труда при имплантирането му - 310 лв.

  • цена за доставка на имплантат TBR Zirconnect - 310 лв. Цена за труда при имплантирането му - 210 лв.

  • цена за доставка на имплантат Implantium - 220 лв. Цена за труда при имплантирането му - 380 лв.

  • цена за доставка на имплантат Nobel - Biocare - 480 лв. Цена за имплантиране - 420 лв.

  • цена на закупуване на имплантат Neobiotech - 220 лв. Цена за труда при имплантирането му - 380 лв.

В качеството си на инвеститори с дълъг и богат опит ние сме наясно, че при едно публично акционерно дружество е необходимо да има пълна яснота по отношение на приходите, разходите и печалбите от дейността - независимо от характера на самата дейност. Тази яснота помага на всички потенциални инвеститори и трейдъри да оценят реално стойността на компанията. Извън този контекст също има полза от прозрачност по отношение на финансите - всеки пациент е полезно да бъде информиран за това за какво точно плаща и колко струват материалите и специализираният труд за съответното лечение. Горните цени са валидни за цяла България - лесно можете да изчислите кой колега на колко си оценява труда :-))). Ако желаете да посетите Секцията за връзки с инвеститорите на Ралев Дентал АД, кликнете тук...

Ако имате каквито и да било въпроси към всички нас, можете да ги зададете на адрес www.dentalforum-bg.com. Ще се опитаме да отговорим максимално бързо и по възможност компетентно. Заповядайте в нашия форум! В началото на 2010 година решихме да поработим усилено над Българския Имплантологичен портал, за да бъдем максимално полезни на всички наши настоящи и бъдещи пациенти. Публикувахме доста нова специализирана информация, която би могла да бъде полезна не само за пациенти, но и за зъболекари. Всичко това е достъпно на адрес www.dentalimplants.bg. Един наш колега изказа мнение, че въпросният уеб-портал би могъл да служи за coaching (ръководство, наставление, спомагателна информация) на всички, които се интересуват от имплантология. Благодарим за комплимента... Все пак смятаме, че преценката на колегата е малко надценяваща нашите възможности.

www.dentalimplants.bg   Имедиатно имплантиране и имедиатно натоварване   Имплантатна повърхност    Остеоинтеграция   Избелване

 

www.bg-tourinfo.com    www.investor-bg.com    www.ralev-dental.com    Ралев Дентал АД - приятели и партньори   Костна резорбция

www.dentalforum-bg.com    Избелване на зъби    www.bg-dentist.com    www.bg-dentist.eu   

Съвременната имплантология е в непрекъснат процес на развитие. Докато през 80-те години на ХХ век се считаше че при човека има ограничени показания за имплантиране. Но днес, само 40 години по-късно, на практика няма случай при който да не може да се поставят имплантати при желание от страна на пациента. Развиха се различни техники за уголемяване на костните тъкани - създава се костна тъкан на места, на които тя изобщо липсва и едномоментно или на следващ етап се поставят имплантати. Костната пластика е рутинна процедура в доста дентални кабинети и клиники. Един колега на възраст 75 години, но все още отворен към иновации, направи следния извод: Имплантологията е най-съвременният метод за зъбопротезиране. Кратко и ясно - колегата е прав. При сегашното развитие на човешкото познание по наша прогноза се очаква поне до 2050 година имплантатното лечение наистина да бъде водещо при замяната на липсващи зъби. Какво следва по-нататък? Нещо наистина по-добро - софтуерна намеса на генетично ниво, при което човешкият организъм сам ще произвежда костни тъкани и зъбни структури там, където е необходимо. Все пак, няма нищо по-добро от собствените зъби - всичко останало е само заместител.

В настоящия етап обаче усилията на всички изследователи са фокусирани върху възможностите да се изгради костна тъкан там където тя липсва. В световен мащаб вече има натрупан богат опит в тези процедури и резултатите до голяма степен са предвидими. Повдигането на пода на горночелюстния синус (т.нар. синуслифтинг или синуслифт) се е превърнало в стандартна процедура; напредък има и в латерализацията на съдово - нервния сноп на долна челюст, както и при автогенните трансплантати за уголемяване на костния обем. Като че ли в областта на костните дистракции има най-голяма нужда от повече информация и доказателствен материал. При повдигането на синусовия под са въведени толкова усъвършенствани и безопасни процедури, че успеваемостта по литературни данни достига 98 %. Описани са различни методи за повдигане на синуса - открит, закрит, балонен, хидродинамичен; има въведени множество методи за трепанация на синусната стена или под, практически се използват и много оперативни методики за отпрепариране на синусната лигавица.

Къде се поставят зъбни импланти? В България в почти всеки град има дентални практики, които разполагат с необходимото оборудване и персонал, за да извършват подобни манипулации. Справочник за тези практики има на този линк... Почти всеки европейски производител има представител за страната, много производители на зъбни импланти от САЩ, Китай, Южна Корея и Япония също се внасят от различни фирми.

Телефон за контакти - 032 642056

Телефон на нашия търговски отдел - 032 250606

www.dentalimplants.bg    Пловдивски браншов указател    Връзки с инвеститорите

www.ralev-dental.com   www.bg-tourinfo.com

Все пак далеч не всичко в областта на имплантологията е абсолютно сигурно и успеваемостта при не всички методи достига 100 %. За да бъде един имплант функционално годен, е необходимо той да се задържа в организма от костна тъкан. Според проучването на Linkow et al (1992) един зъбен имплант се счита за остеоинтегриран когато контактува с костна тъкан в границите 46.4 % - 82. 3 %, измерено като относителен дял от имплантатната повърхност. Все пак тези данни предизвикват известно недоумение при по-задълбочен анализ - ако един имплантат е в контакт с костта с цялата си повърхност (или 100 %), следва ли той да се счита за провален, тъй като 100 е повече от 82.3? Според съвременните концепции за bone level - методите на поставяне имплантът трябва да бъде поставен на 0.5 мм. под нивото на костта; не бива част от импланта да бъде над костта до окончателното приключване на оздравителния процес. Във всички случаи в областта на имплантологията периимплантатната костна резорбция е нежелана и се счита за усложнение.