Клиничната картина при кариеса е специфична и доста разрушителна - само погледнете заглавието на тази страница! По повърхността на зъба постепенно се формира кухина, изпълнена с тъмнокафяво до чернооцветена разпадната материя. Понякога около стари обтурации (пломби) се открива ивица от чернокафяво оцветяване или по-широка пукнатина, също с черен или кафяв цвят (снимките долу). Когато се оформя кухина върху здрава зъбна тъкан, се говори за първичен кариес; в случай че дефектът се формира около стара обтурация, е възприето той да се нарича вторичен кариес. От клинична и профилактична гледна точка е важно да се знае че кариесът представлява рана (дефект) в твърдите зъбни тъкани; за разлика от раните на меките тъкани обаче (кожа и лигавици) възможностите за спонтанно оздравяване при зъбния кариес са нулеви. Още преди пробива на зъба дентинът е емайлът са изгубили своята способност за регенерация и поради това кариозните дефекти не оздравяват спонтанно. С развитието на процеса в дълбочина дефектът става все по-видим - формира се кухина, в която започва да се задържа храна. Храната се разпада и това може да причини лош дъх от устата - foetor ex ore.

Възможно е пациентът да усеща болка при ядене на сладко или кисело, също при топло и студено. С напредване на заболяването при засегнатите зъби се стига до същия феномен както при буквите на заглавието. Не искаме да плашим никого, но по-добре да се вземат своевременни мерки и заболяването да се лекува - като това може да се извърши само от зъболекар. Хапчета за лечение на кариес към момента не съществуват.

Снимка на първичен кариес върху оклузалната повърхност на моларен зъб. Всеки един пациент е възможно сам да извърши оглед на своите зъби и при наличие на кухини да отиде на зъболекар; разбира се, срещат се и кариеси на труднодостъпни места, които се виждат много трудно дори и от стоматолога. В много случаи се налага дори рентгенография, която да послужи за диагностика на кариеса - най-вече в междузъбните пространства, в които огледът не е възможен.

Вторични кариеси на премоларен и моларен зъб. При зъба вляво най-вероятно е имало налична директна реставрация (пломба), която е паднала и вторично се е формирал кариес - вторичен кариес. Възможно е процесът да е започнал от междузъбното пространство, при което емайлът се подкопава и в даден момент се фрактурира под действие на дъвкателните сили - поради което и диференциалната диагноза между първичен и вторичен кариес в този случай не е толкова лесна; при всички случаи обаче лечението на кариес е едно и също и не зависи толкова от това дали е първичен или вторичен. При зъба вдясно е налице стара обтурация от композит, така че кариесът със сигурност е вторичен.

Зъбни импланти    Синус лифтинг