Композитни вставки

 

Композитните индиректни възстановявания (т. нар. вставки) са добро решение за възстановяване на кариозни дефекти с по-голям обем. На снимката вляво са показани две композитни вставки на зъби 46 и 47. При двата зъба остатъчните странични зъбни стени са били твърде изтънели, което е принудило лекуващия дентален лекар да ги намали на височина. Това се прави с цел вставката да покрие зъба и да го предпази от бъдещо фрактуриране. В този случай цялата дъвкателна повърхност на зъба е изградена от композитен материал.

Предимствата на композитните вставки са много. Те са трайни - много по-трайни от обикновените обтурации (пломби), на теория обаче се променят много повече от керамичните и металните индиректни възстановявания. Възстановяването на формата и контурите на зъба е много по-прецизно от това при обикновените пломби (директни възстановявания - изработват се директно в устната кухина на пациента). Причина за това е технологията на изработката - вставката се моделира от зъботехник върху гипсов модел, където видимостта е отлична, а няма и слюнка и гингивални течности. Естетиката при композитните вставки е много добра, съизмерима с тази при керамичните - единствен недостатък е невъзможността да се получи толкова добра глазура, колкото при една керамична конструкция. Дори и полирана до огледален блясък, с течение на времето композитната вставка губи част от своята гладкост поради по-малката якост на износване на материала.

Безплатни on-line стоматологични консултации    www.dentalimplants.bg    www.ralev-dental.bg    www.salifarif.com

Запазете си час за безплатен преглед и консултация на телефон 032 642056

Можете да отправите и запитване по е-мейл ralev@dentist.bg, office@ralev-dental.bg, ralev_dental@abv.bg

На снимката вдясно - горният случай, заснет в по-близък план. Зъботехникът се е постарал да осигури добър оклузален моделаж.

Механичната здравина при композитните вставки е по-голяма отколкото при директните възстановявания. Същевременно керамичните и металните вставки са още по-здрави от композитните. Първенец по отношение на механичната здравина е металната вставка. За съжаление тя е на последно място по естетика - повечето пациенти възприемат крайно негативно металния блясък на този вид конструкции.

Цената на композитните възстановявания може да се счита за предимство - те са по-евтини от керамичните. Тук би могло да се говори за low cost dentistry :-))), тъй като потребителят получава на половин цена продукт с качества, съизмерими с тези на вставките от висок клас. В стоматологични кабинети "Д-р Ралев" се изработват композитни вставки на цена от 80 лв., докато цената на керамичните вставки е 160 лв. Металните вставки са на цена само 40 лв. - колкото е цената на един фотополимер от най-висок клас с една повърхност.

Адрес на практиката

Информация за пациента

 

Вход в нашия форум    Металокерамика    Порцеланови фасети    Циркониеви корони    Щифтови изграждания    Пирин

Избелване на зъби    Прескерамика    Как се избелват зъбите?    Д-р Александар Лазаревски    Кариес    Ендодонтия    Пародонт    Зъб

 

На снимката вляво - долен втори молар с циментирана композитна вставка (случай на д-р Явор Симеонов). Вижда се запазена стена от зъба в горната част на снимката. Възстановяването е заснето 20 месеца след поставяне върху зъба, налице е отлична адаптация и пълна липса на вторичен кариес или каквото и да било оцветяване по границите композит/твърди зъбни тъкани. В случая не се наблюдава загуба на блясъка на композита - нещо, което не винаги е налице, както посочихме по-горе.

Какво бихме могли да кажем в заключение? Композитната вставка е може би оптималното съотношение цена/качество за възстановяване на зъб с голям кариозен дефект. Същевременно за нейната изработка не се изисква отнемане на голямо количество здрави зъбни тъкани, както е при обвивната корона. Подготовката на зъба, снемането на отпечатък и циментирането на вече готовата вставка отнемат по-малко клинично време в сравнение с изработката на пломба; недостатък обаче е необходимостта от повторно посещение в кабинета. Все пак сумарно двете посещения почти винаги като време отнемат по-малко от времето за изработка на конвенционална пломба. Това е от значение за пациенти, които не обичат да прекарват много време на стоматологичния стол.

Керамични вставки    Индиректни възстановявания    Зъбни импланти    Лицево - челюстна хирургия

Информация за пациенти    Ралев Дентал АД    Композитни материали    Д-р Милен Марков    Dental Tourism

www.bg-tourinfo.com    Орална хирургия    Стоматология    Дентална медицина    Д-р Салиф Ариф

www.investor-bg.com    www.dentalforum-bg.com    www.bg-dentist.com    www.bg-dentist.eu    Dentist    Zahnarzt

www.dentalimplants.bg    Дентален център във Видин    Зъболекар в Пловдив    Д-р Евелина Маркова