Метални вставки

Металните вставки се отличават с много предимства - голяма механична здравина (няма по-здрав стоматологичен материал от отлетия метал), отлична биологична поносимост - полираната метална повърхност не задържа плака и се почиства много лесно от пациента и стоматолога; голяма трайност. Наскоро се наложи да отстраним метален инлей (вид вставка с малък размер) от зъба на ветеран от Втората световна война. Въпросната конструкция беше престояла в жестоките условия на устната кухина цели 72 години и между другото е била изработена във военнополеви кабинет в района на днешна Република Косово - както знаем, наши войски са водили бойни действия там. Не се наблюдаваха никакви линейни и обемни деформации, както това би се получило при амалгамата; все пак се наложи да екстрахираме зъба поради силно увредения пародонт и изразената патологична подвижност. За съжаление екстракцията беше извършена в УМБАЛ "Св. Георги" и нямаше възможност да се направи фотоснимка на това удивително възстановяване.

 

 

 

 

Металните вставки спадат към групата на т.нар. индиректни възстановявания - те се изработват от зъботехническа лаборатория след снемане на отпечатък от зъба. Тъй като зъботехникът има много по-прецизен контрол върху гипсовия модел в сравнение със стоматолога в устната кухина, индиректните възстановявания са много по-точни, с по-добре оформен контур и следователно по-функционални в сравнение с конвенционалните обтурации или пломби.

Не на последно място металните вставки се отличават с ниска цена. В стоматологични кабинети "Д-р Ралев" една метална вставка (независимо от вида - инлей, онлей или оувърлей) може да бъде изработена само срещу 40 лв. Единственият недостатък на металните индиректни възстановявания остава пълната липса на естетика - металът блести и това не може да се скрие по никакъв начин. Все пак това едва ли е от съществено значение за един горен мъдрец или седми зъб.

Ако имате каквито и да било въпроси, можете да ги зададете на нашия екип на адрес www.dentalforum-bg.com. Ще отговорим максимално бързо и ще се опитаме да бъдем изчерпателни, така че всеки желаещ да може да получи безплатна информация от областта на стоматологията и лицево-челюстната хирургия. На адрес www.dentalimplants.bg можете да се информирате за всичко, свързано със зъбопротезните имплантати.

 

www.ralev-dental.com    www.bg-tourinfo.com    www.investor-bg.com    www.dentalimplants.bg

www.bg-dentist.com    www.bg-dentist.eu    www.dentalforum-bg.com